Kuidas jõuab toit toidupanka?

Toit antakse toidupankadele alati üle tasuta ehk see annetatakse. Annetusteks on päästetud toit* ettevõtetelt ja pika säilivusajaga toiduained, mis pärinevad peamiselt eraisikutelt. Päästetud toit moodustab umbes 90% meieni jõudvast toidust. Iga toidupank võtab annetustena vastu ja jagab toitu, mis on saadud oma maakonna kauplustelt, tootjatelt, põllumeestelt ja hulgiladudelt.

 

* Päästetud toit on värske toit, mille realiseerimisaeg (‘kõlblik kuni’) on kohe saabumas. Päästetud toitu annetavad toidupankadele igapäevaselt suuremad ja väiksemad toidupoed, maaletoojad, toidu tootjad ja põllumehed eesmärgiga, et see jõuaks läbi meie tasuta abivajajate toidulauale.

 

Pika säilivusajaga toiduained jõuavad toidupanka:

  • Toidukogumispäevadelt, mida korraldame suuremates toidupoodides kaks korda aastas ja mille raames on igaühel võimalus annetada abivajajatele kauasäilivat toitu. 
  • Annetuskastidest: kauplustes üle Eesti leiab meie annetuskastid, kuhu igaüks saab annetada kauasäilivaid toiduaineid. Lähima annetuskasti leidmiseks vaata siia.
  • Annetusüritustelt: ettevõtted, organisatsioonid, eraisikud annetavad toitu, mida on kogutud enda korraldatult annetusürituselt.
  • E-poodidest Coop ja Barbora, kus on kõigil on võimalik teha toiduannetus Eesti Toidupangale.

Päästetud toit jõuab toidupanka:

  • Toidu tootjatelt
  • Kaupluselt, kes annetavad toitu, mida ei saa müüa, kuid mis on tarbimiseks jätkuvalt kõlblik (nt toodete “parim enne” või “kõlblik kuni” kuupäevad on kätte jõudmas või toote pakend on kahjustatud).
  • Maaletoojatelt
  • Hulgimüügijatelt
  • Restoranidelt, kohvikutelt

Oleme tänulikud kõikidele ettevõtetele, kes teevad meiega koostööd, et vähendada vaesust ja toidu raiskamist Eestis.

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute küpsiste kasutamisega. Kui soovite keelata küpsiste salvestamist teie seadmesse, kohandage palun oma brauseri turvaseadeid.

Sulge Nõustun