Euroopa Liidu ostetud toiduabi

Periood: 2015-2022

Euroopa Liidu ostetud toiduabi eesmärk on enim puudust kannatavatele inimesetele toiduabi jagamine. Ostetud toiduabi projekti raames ostab Sotsiaalministeerium toidu, mille abivajajateni toimetamise eest vastutab Eesti Toidupank.

Vahendid toiduabi ostmiseks tulevad Euroopa Liidu Euroopa abifondist enim puudustkannatavate isikute jaoks ning riiklikust kaasfinantseeringust. Abifondi kohta loe lähemalt: https://www.sm.ee/et/euroopa-abifond-enim-puudust-kannatavate-isikute-jaoks.

Toiduabi jagatakse Sotsiaalministeeriumist koostatud kindlate nimekirjade abil. Ostetud abi saamist informeerivad üldjuhul kohaliku omavalitsuse sotsiaalabi töötajad.

Toiduabi on õigus saada kindlaks määratud kuudel toimetulekutoetusi taotlenud inimestel:

  • toimetulekutoetuse taotlejatel;
  • toimetulekutoetuse taotlejatel, kelle sissetulek pärast tasumisele kuuluvate eluasemekulude mahaarvamist ületab kuni 15% ulatuses kehtestatud toimetulekupiiri;
  • varjupaigateenust kastavatel inimestel;
  • vajaduspõhise peretoetuse saajatel;
  • perekonna sissetulekust sõltuva või konkreetse teenuse kulu komplekteerimiseks määratud KOV-i eelarve vahenditest makstud toetuse saajatel.

Ostetud toiduabi on võimalikult tervislik ja kaua säiliv ning selle eesmärk on vähendada enim puudust kannatavate inimeste toidupuudust.

Sotsiaalministeerium paneb kokku abivajajatele toiduabi paki, mis kaalub 2021. aasta teisel perioodil 8,1 kg ning sisaldab: riisi, kaheksaviljahelbeid, õli, kanalihakonservi, veiselihakonservi, räimekonserve tomatikastmes, skumbriakonserve, sprotte, kohvi, purustatud tomateid, mett, makarone, musta teed, seljanka suppi ja kuivatatud puuviljasegusid.

Toidupank ja kohalikud omavalitsused jagavad 2021. aastal projekti raames toiduabi neljal korral aastas.

  • Esimene jagamine – 22. veebruar kuni 7. aprill.
  • Teine jagamine – 17. mai kuni 30. juuni.
  • Kolmas jagamine – 16. august kuni 29. september.
  • Neljas jagamine – 25. oktoober kuni 8. detsember.

Retseptid toidupakis olevatest toitudest

2021. aasta esimese jagamise raames saavad toiduabi saajad kaasa retseptiraamatu, kust leiab huvitavaid mõtteid, kuidas toidupakis olevaid toiduaineid söögivalmistamiseks kasutada ja neist maitsev toit teha. Retseptid koostasid Anton Karavajev – Inglise Kolledži kokk ja ühenduse TUBLI 5 koordinaator, koos Inglise Kolledži vabatahtlike ühendusega TUBLI 5 ning Lia Virkus – Eesti Naise toimetaja ja paljude retseptiraamatute autor.

Meie veebilehe kasutamise jätkamisega nõustute küpsiste kasutamisega. Kui soovite keelata küpsiste salvestamist teie seadmesse, kohandage palun oma brauseri turvaseadeid.

Sulge Nõustun