29. september on ülemaailmne toiduraiskamise vähendamise päev

Igal aastal tekib Eestis ligi 167 000 tonni toidujäätmeid aastas, millest toidukadu moodustab pea 83 700 tonni. See teeb päevas ligi 300 000 kg toitu, mis on mahult umbes 26 prügiautotäit. Kaubanduses läks 2021. aastal raisku 19,9 tonni toitu, alates 2015. aastast on see kogus tõusnud 67%.

Toidupanga üks põhieesmärke on toiduraiskamise vähendamine ja tarbimiseks kõlbliku toidu päästmine. Tänavu kuni augusti lõpuni oleme jaganud abivajajatele 2, 91 miljonit kilo toitu, millest umbes 95% moodustab kaubandusest päästetud toit. Perioodil 2010-2022 oleme jaganud abivajajatele umbes 13 miljonit kilo päästetud toitu.

Mida saab iga inimene ise kodus teha toiduraiskamise vähendamiseks?

  • Jälgi, mida ja kui palju kodus ära viskad, osta neid tooteid vähem.
  • Jälgi „kõlblik kuni“ ja „parim enne“ märgistusi poes ja kodus.
  • „Parim enne“ tooteid on ohutu tarvida ka pärast kuupäeva möödumist. Enne söömist tulek hinnata toidu lõhna ja välimust!
  • Planeeri nädala söök ette ning käi poes ostunimekirjaga, väldi spontaanseid oste ja tühja kõhuga poeskäiku.
  • Jälgige toiduainte säilitamiseks antud soovitusi ja temperatuuri.

Kui olete koju siiski varunud liiga paju toitu, mida ei jõua ise ära tarbida, siis võib avamata ja sobilikult säilitatud tooted annetada kohalikule toidupangale, kes saab need puudustkannatavatele inimestele jagada.