Eesti Toidupank on Euroopa toidupankade föderatsiooni (FEBA) täisliige



Toidupank - mis see on?

Toidupankade tegevuse põhieesmärgid

  • Võitlemine vaesuse vastu.
  • Toidu raiskamise vähendamine.
  • Solidaarsus inimeste vahel.

Eesti toidupankade jaoks on kõige olulisem aidata ennekõike väikeste lastega ja/või paljulapselisi allpool toimetulekupiiri elavaid peresid.

Toidupankade missiooni kohta võid lugeda lisaks Euroopa toidupankade föderatsiooni (
European Federation of Food Banks) veebilehelt või toidupankade ülemaailmse võrgustiku (The Global FoodBanking Network) veebilehelt.


Toidupankade töö üldpõhimõtted

  • Toit saadakse kohalikust kaubandusvõrgust, tootjatelt ning talumeestelt.
  • Toit saadakse tasuta ja antakse ära tasuta.
  • Toidupangad aitavad peresid, kes on sattunud ajutiselt majanduslikult keerulisse olukorda (nt töökaotus). Tegemist on lühiajalise abiga – tavaliselt suudavad inimesed hiljemalt 1-2 aasta möödudes kriisist väljuda ja edasi minna ilma lisaabi vajamata.


parim enne võikõlblik kuni?
Kauplustelt saadav tasuta toit on üldjuhul „parim enne“ kuupäeva kandev kaup, mitte „kõlblik kuni“.

Toit, millel on väljend „kõlblik kuni“, ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend „parim enne“, võib hakata märgitud kuupäeva järel oma esialgseid omadusi (lõhn, maitse) kaotama, kuid see ei ole ohtlik tervisele. Näiteks limonaad, küpsised, kuivained, kohv jm on kasutatav veel kuid pärast „parim enne“ möödumist.

Vaata lisaks nt siit.


Kauplused ja tootjad pakuvad toidupankadele kaupa juhul kui

  • lähenemas on „parim enne“ kuupäev;
  • on toodetud liiga palju kaupa, mida ei jõuta ära müüa;
  • kaup on saanud kahjustada (nt katkised pakendid) või valesti pakendatud;
  • on tellitud sisse liiga palju kaupa ning seda ei jõuta piisavalt kiirelt ära müüa – nt kampaaniate ülejäägid, valed prognoosid jms.